Dutch Dakar 2023

geplaatst in: Autosport | 0
Fotoalbum Dutch Dakar

In 2019,toen nog onder de naam Pre-preloog, was het de laatste keer dat de Nederlandse deelnemers zich voorstelden net voordat ze vertrokken voor Dakar, de zwaarste rally ter wereld. Door organisatorische problemen en niet te vergeten corona heeft het evenement geen doorgang kunnen vinden. Gelukkig kwam de stichting Dutch Dakar met een oplossing, de oprichters Gerard de Rooy, Janus van Kasteren en Ben de Groot  vonden het tijd om dit evenement weer nieuw leven in te blazen. Op 12 november knalden de motoren, SSV’s, auto’s en trucks over het E3 strand.

Ongeveer 5000 toeschouwers genoten van de brullende motoren die over het, speciaal voor dit evenement, aangelegde parcours reden. Ook in het bivak keken de mensen hun ogen uit, hier kon men dicht of zelfs in de trucks of auto’s klimmen. Her en der werden posters en petjes uitgedeeld en ook op het horecaplein waren de rijen lang. De komende Dakar, die begint op 5 januari, heeft deze keer een bijzondere primeur: een volledig damesteam op een truck en natuurlijk komen zij uit Nederland. Anja van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven, het Dutch ladies team van de Rooy waren uiteraard ook aanwezig en lieten zien dat zij hun mannetje wel kunnen staan in deze grotendeels mannenwereld. In hun Iveco Powerstar scheurden ze over het parcours en de toeschouwers konden zien dat het wel goed komt met deze dames. Ook het Eurol rallysportteam met Martin en Mitchel vd Brink waren aanwezig. Mitchel, de jongste deelnemer ooit aan de Dakar rally en tevens de jongste etappewinnaar. Enkele jaren geleden was ik aanwezig bij een testsessie van het toen nog Mammoet Rallyteam, het verhaal en foto’s zie je HIER Daarna hebben ze nog 2 jaar bij team de Rooy gereden en nu dus in het huidige team. Martin in de Iveco  T-Way, met platte neus, en Mitchel in de Iveco met neus. Ook het Coronel Dakar team was aanwezig met hun super gave wagen, helaas geen enkele ronde gereden, liever hielden ze de wagen schoon en heel zodat ze goed voorbereid naar Saoedi-Arabië af kunnen reizen. Wie wel een ruim aantal ronden reed was  o.a. Janus van Kasteren, winnaar in de Dakar van 2023 bij de trucks, wat een geweld dat er over de baan raast. In een 1 tegen 1 strijd met Martin Macik, de grote concurrent in de komende Dakar rally won hij deze strijd, dat belooft veel goeds voor de komende rally. Ook bij de auto’s was er uiteraard spektakel, Ronald van Loon wist de sporen in het zand goed te bedwingen en met (letterlijk) de vlam in de pijp van zijn nieuwe VK50 Red lined auto, speciaal gemaakt in Zuid-Afrika. Ook het Bastion Dakar team heeft ook een upgrade gekregen, zij rijden met een nieuwe Toyota Hilux, ook deze zag er ontzettend snel en opvallend uit met zijn fel oranje kleur. Hoewel de dag begon met een beetje mist, kwam er later op de dag toch nog een beetje de zon door en bleef het gelukkig droog. Al met al een zeer geslaagde dag voor toeschouwers, deelnemers en organisatie.Veel succes gewenst aan de deelnemers voor de komende Dakar, het zal een mooie strijd worden tussen al die giganten. Voor de foto’s kijk klik je zoals altijd even op het blauwe balkje bovenaan de tekst, veel kijkplezier!!