LIVEX 2019

geplaatst in: Scheepvaart | 0
Album: LIVEX 2019

 

Op 25 mei werd de oefening LIVEX gehouden op de 2e Maasvlakte in Rotterdam. Het doel van deze oefening is het evacueren van passagiers vanaf een ferry. In het kader van (inter)nationale regelgeving is Kustwacht Nederland als nationale Search and Rescue organisatie verplicht minstens eenmaal per jaar te oefenen met de veerdiensten die passagiers vervoeren tussen Nederland en Engeland. Aan die verplichting wordt voldaan door middel van ‘papieren’-oefeningen (onder de naam MAREX) en praktijkoefeningen (LIVEX). Bij deze oefeningen komen vertegenwoordigers van alle instanties, die bij een incident of ramp met een veerboot betrokken zijn, bijeen om een scenario te beoefenen, te bespreken en te evalueren.

Speciaal voor deze oefening werd de “Pride of Hull” naar de 2e Maasvlakte gevaren. Normaliter onderhoud dit schip een veerdienst tussen Hoek van Holland en het Engelse Hull.De massa evacuatie werd uitgevoerd met reddingboten van de KNRM ,helikopters van NHV, een NH-90 van de Koninklijke marine en dit alles werd vanuit de lucht geobserveerd door een politiehelikopter en een kustwachtvliegtuig, de Dornier  228 waarvan de Kustwacht er 2 in dienst heeft. Verder waren er schepen aanwezig die niet mee deden aan de oefening maar wel de oefening ondersteunden. Zo was de Zr.Ms. Luymes,één van de twee hydrografische opnemingsvaartuigen van de Koninklijke Marine aanwezig. Aan boord van dit schip waren 3 ministers en waarnemers aan boord om ze een goede blik te geven op de oefening.Ook de “Nieuwe Maze” en Historische reddingboot werden ingezet om diverse gasten en media een goed beeld te geven van de oefening.Op deze dag was ik in de gelegenheid om de oefening van diverse kanten te bekijken. Allereerst vanaf de Futureland ferry waar vanaf het hoisten van de evacuees goed te zien was. Helikopters van de marine en NHV vlogen af en aan om de evacuees van het schip te halen en deze naar een veilige locatie te brengen. Vanaf de Maasvlakteweg was het evacuatiesysteem inclusief vlotten van de ferry goed te zien. Deze evacuees werden naar Rotterdam The Hague Airport gebracht waar een opvangcentrum was ingericht. Ook gingen er evacuees van boord via een evacuatiesysteem en twee reddingssloepen van de ferry zelf. Deze mensen werden naar de opvanglocatie Berghaven in Hoek van Holland gebracht. Opvarenden werden hier geregistreerd en de gewonden geholpen door de diverse hulpdiensten. De honderden figuranten konden zich aanmelden via de internetsite van de kustwacht en snel genoeg waren er voldoende aanmeldingen, fijn want zonder deze mensen geen (realistische) oefening. Als laatste ben ik naar de Pistoolhaven gegaan waar de NHV heli’s hun thuishaven hebben. Hier staan 2 heli’s gestationeerd (meer over deze locatie lees je HIER) en op deze dag een derde die vanuit Den Helder was overgevlogen. Volgens een woordvoerder van de Kustwacht was het zeer geslaagde en leerzame oefening. In het fotoalbum zie je foto’s van de diverse deelnemende eenheden. Tevens enkele foto’s van containerschepen die in de haven lagen. Veel kijkplezier!