100 jaar Finse luchtmacht 16/17 juni 2018

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Album:100 jaar Finse luchtmacht

 

Op 6 maart 1918 werd de Finse luchtmacht, oftewel Ilmavoimat in het Fins, opgericht. Dit feest zou gevierd worden met een airshow op 16 en 17 juni op de Finse luchthaven Tikkakoski. Tijdens ons tripje naar Zwitserland werden plannen gemaakt om deze show te bezoeken. Al snel werden de vlucht en hotels geboekt en zo stonden we met 10 man s’avonds  op 15 juni op de luchthaven van Helsinki, nog zo’n 300 km van de bestemming. Allereerst maar het hostel opgezocht waar we de eerste nacht zouden verblijven. In dit hostel verbleef ook het American Footballteam ,de Amsterdam Crusaders die op de heen en terugvlucht bij ons in het vliegtuig. Hier hebben we een heel leuk contact aan over gehouden zoals je in dit artikel kunt lezen. De volgende morgen vroeg uit de veren om aan het autoritje van ongeveer 300 km te beginnen. Eerst wat inkopen gedaan in de supermarkt en daar bleek dat er voor 10.00u geen alcohol verkocht mocht worden. (Iemand had per ongeluk een verkeerd blikje uit het rek gepakt….) Op naar de show, we wisten dat we bijna de hele dag met tegenlicht zouden staan maar dat mocht de pret niet drukken. De weg naar het vliegveld was mooi, maar na 300 km bomen en meren begint het toch wat te vervelen. Aangekomen op het veld was de temperatuur al aardig opgelopen en dat bleef gelukkig het hele weekend zo. Op zaterdag zijn we de hele dag op het vliegveld zelf geweest maar de show werd tijdelijk gestaakt omdat tijdens het vertek van de Midnight Hawks,een Fins demonstratie team, de nr.4 een klapband kreeg. (Dit is op de foto’s goed te zien) Deze is uiteindelijk weer veilig geland en konden de laatste deelnemers van de show hun kunsten toch nog gaan vertonen. Hier hebben we niet meer op gewacht en naar later bleek ook maar goed, ze werden alsnog gecanceld. Op zondag hebben we nog een museum bezocht in de buurt van het vliegveld waarna we show van buiten het veld hebben bekeken. Hier hadden we de zon in de rug en dus ook nog een antal leuke foto’s kunnen maken. Zeker omdat het 100 jaar Finse luchtmacht was hadden we gedacht dat de show wat groter uit zou vallen, helaas was dit niet zo maar we hebben toch weer een leuk en vooral gezellig weekendje gehad. Zeker de zaterdagavond dat we door zouden drinken tot het donker werd …….Klik even op het blauwe balkje bovenaan de tekst en veel plezier met het kijken naar de foto’s, laat gerust een reactie achter als je wilt!!