Familiedag 105 Brugcompagnie

geplaatst in: Diversen | 0
Fotoalbum 105 Brugcompagnie

Op zaterdag 6 juli bezocht ik de familiedag van het 105 brugcompagnie in Den Bosch, ook wel de bouwvakkers van het leger genoemd. Een eenheid die begin 2024 nog in het nieuws was vanwege de dijkdoorbraak in Maastricht. Hier zorgden ze o.a. voor een tijdelijke brug zodat een burgerfirma met zijn machines het water konden oversteken en zodoende aan het herstel van de dam konden werken. Op 10 april van dit jaar legden ze een brug bij Olst in het kader van de oefening “Steadfast Defender” een grootschalige oefening waar het voor een groot deel  gaat om snel, grote landmachteenheden te verplaatsen. Graafmachines ,bulldozers, mattenleggers en uiteraard ook duikers maken de (water)weg vrij voor een veilige oversteek. Ook het bouwen van een kampement behoort tot de taken van de compagnie.

Deze dag begon met het appel, het verplicht samenkomen ter controle van alle manschappen. Van deze gelegenheid werd ook gebruik gemaakt om een blijk van waardering uit te reiken en om enkele personen te bevorderen. Het laatste gebeurd inmiddels een oude traditie, partner, familielid of kennis helpt mee om de nieuwe rangversierselen te plaatsen en daarna met bier in te wijden. Omdat deze nu “vies” zijn moeten ze uiteraard gewassen worden, dit gebeurde door in de bak, van een klaar staande bulldozer, gevuld met water te springen. Een leuke traditie onder het oog van vele toeschouwers Daarna was het tijd voor een demonstratie, het bouwen van een brugverbinding op het water. De brugdelen worden één voor één van een vrachtwagen in het water gedropt, eenmaal in het water worden deze opgevangen door bootjes en hieraan vastgemaakt. Ze varen dan naar de locatie waar de brug gebouwd word en hier worden ze aan elkaar gekoppeld. Mooi om deze goed geoliede machine aan het werk te zien. Ook het duikteam liet uitgebreid zien wat hun taken en mogelijkheden zijn. Het zelf ondervinden van het bedienen van een telescoopkraan was voor de kinderen, en ouders een leuke maar moeilijke uitdaging.

105 Brugcompagnie: bedankt voor deze leuke en interessante dag met enthousiaste mensen, mooi materieel en fijne ontvangst!!