Evacuatieoefening Livex 2024

geplaatst in: Luchtvaart, Scheepvaart | 0
Fotoalbum Livex 2024

Op zaterdag 1 juni 2024 hebben meerdere hulporganisaties de grootschalige evacuatieoefening Livex gehouden. De laatste keer dat deze grootschalige oefening werd gehouden was in 2019 Ook nu was het doel om een grote hoeveelheid, 500 opvarenden in totaal, van de cruiseferry “Princess Seaways te evacueren. Meedoen aan de deze oefening is enorm belangrijk voor de deelnemende hulpinstanties. Zo leren ze wat er allemaal nodig is om zoveel mensen veilig aan wal te krijgen en wat daar allemaal voor nodig is en hoe er het beste kan worden samengewerkt. De 500 evacuees zijn allemaal figuranten die zich vrijwillig hebben aangemeld. Ook zitten hier acteurs bij om aangepaste rollen te spelen. Om zoveel mensen te evacueren heb je natuurlijk ook een hele hoop materiaal nodig.

Rond 10.00u deze morgen kwam er een brandmelding vanaf de DFDS Seaways binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder, hier worden alle reddingsacties vanaf zee worden gecoördineerd en doet dienst als centrale meldkamer en informatie- en coördinatiecentrum. Hier komt dus alles samen: van noodmeldingen die binnenkomen tot het aansturen van het Kustwachtvliegtuig, van het opstarten van zoek- en reddingsacties tot het informeren van scheepvaart. Zo ook deze dag, de diverse organisaties werden gealarmeerd waaronder de KNRMVeiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Rode Kruis en Veiligheidsregio Kennemerland. Samen oefenen zei hoe ze bij een grote ramp hun taken moeten uitvoeren en hoe er het beste kan worden samengewerkt. Diverse reddingboten van diverse reddingstations van de KNRM, schepen en helikopters van de Kustwacht en Luchtmacht gingen onderweg naar het in nood verkerende schip. Een voor scheepsbranden, speciaal opgeleid brandweerteam, werd door middel van een helikopter aan boord van het schip gebracht. Op de wal verzorgde het Rode Kruis de gewonden die door de schepen aan wal gebracht werden. Ook hier werden de door de gemeente IJmuiden de passagiers geregistreerd. Een complexe oefening om met zoveel verschillende instanties een goede samenwerking te verkrijgen. Dit alles verliep goed, ondanks dat er tijdens de oefening een echte noodsituatie zich voor deed en een helikopter de oefening moest verlaten. Dit was even schakelen voor de diverse instanties maar uiteindelijk werd de oefening toch positief afgesloten.  Deze dag stond ik bij de plaats waar de helikopters hun start en landings locatie hadden. 2 helikopters van de Kustwacht die 24/7 kunnen worden ingezet voor zulke reddingsacties. Normaal gesproken staat er eentje op gestationeerd op Den Helder airport en de andere op vliegveld Midden Zeeland. Ook 2 heli’s van de Luchtmacht waren paraat, normaal ook gestationeerd op Den-Helder airport of op een marineschip. Met op de achtergrond Tatasteel in IJmuiden leverde deze dag toch weer wat bijzondere plaatjes op. Wil je meer info over deze oefening kijk dan eens op https://reddingopzee.nl/over-de-livex/livex-2024/

In het fotoalbum (blauwe vakje bovenaan de tekst) vind je de foto’s. Veel kijkplezier!!