Bevrijdingsvluchten 05-05-2024

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Fotoalbum Bevrijdingsvluchten

5 mei 1945, de eerste dag dat Nederland bevrijd was, de oorlog in Nederland was voorbij. De dag daarvoor, 4 mei, herdenken we tijdens de Nationale Herdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op deze dag om 20.00u zal er ook 2 minuten stilte in acht worden genomen om stil te staan bij de slachtoffers die er gevallen zijn.

Op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, was ik wederom een keertje te gast op de vliegbasis Gilze-Rijen. Zoals elk jaar verzorgd de Koninklijke Luchtmacht het vervoer van de Ambassadeurs van de Vrijheid, dit zijn artiesten die allemaal hun eigen verhaal en gedachten hebben over vrijheid en treden geheel belangeloos op ,op de diverse festivals door heel Nederland. Naast de optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid treden er nog meer dan 100 andere artiesten op en ieder Bevrijdingsfestival staat op zijn eigen manier stil bij de vrijheid waarin we nu leven. De Ambassadeurs van dit jaar zijn Flemming, een singer songwriter die lange tijd zanger was bij de band Baby Blue en daarna bekend werd met zijn solonummer “Amsterdam”  Hij trad op op de festivals van Brabant, Overijssel, Flevoland en het concert op de Amstel. Flemming is zeer vereerd om als Ambassadeur van de Vrijheid een steentje bij te mogen dragen. Zijn Surinaamse opa is naar Nederland gekomen voor de vrijheid om te kunnen studeren en zelf de liefde te vinden in plaats van te worden uitgehuwelijkt. Wende, ook een singer songwriter, vloog met één van de heli’s naar de festivals in Amsterdam, Gelderland, Haarlem en Limburg. Ze heeft veel gereisd en heeft met eigen ogen gezien dat vrijheid niet vanzelf sprekend is. Daarnaast vlogen Son Mieux en Claude ook naar de diverse festivals in Nederland. Son Mieux ging voorafgaand in gesprek met een gevluchte Russische artiest en zij hebben samen voor 5 mei een nieuwe versie gemaakt van het nummer: Feels”. Claude is als vluchteling uit Congo naar Nederland gekomen en zijn gedachte over vrijheid is dat hij leeft in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid. Wil je nog meer weten over wat hun verhalen en gedachten zijn over de oorlog kijk dan even in de volgende link: https://www.bevrijdingsfestivals.nl/ambassadeurs/

Nagenoeg elk jaar staan de helikopters van het DHC (Defensie Helikopter Commando) weer klaar om op een snelle en veilige manier de artiesten te vervoeren naar de diverse festival locaties in heel Nederland. Op de vroege morgen van 5 mei stonden de 2 Cougar helikopters al klaar op het platform, de Maritieme gevechtshelikopters, de NH-90’s  stonden nog binnen maar werden al snel op hun plek gezet op het platform. 3 stuks van dit type waren eerder deze week al over komen vliegen van Maritiem Vliegkamp de Kooy bij Den Helder waar deze gestationeerd staan.

Defensie gebruikt de AS-532U2 Cougar voor het vervoer van materieel en troepen. Ook zijn er enkele van deze helikopters uitgerust met drijflichamen zodat deze in eventuele noodgevallen blijven drijven en dus ook vanaf marineschepen ingezet kunnen worden. De deelnemende Cougar met de registratie S-447 is voorzien van zulke drijflichamen. Andere taken van de Cougar zijn brandbestrijding door middel van een bambi bucket. Hiermee kan in 1 keer 2500 liter water op een brandhaard gedropt worden. Ook gewondenvervoer en operaties met de Special Operation Forces vallen onder de taken van deze heli. Nederland heeft 12 van deze helikopters in dienst. Ook de NH-90 helikopter zal enkele artiesten naar hun bestemming brengen. Deze heli is in eerste instantie een maritieme gevechtshelikopter die kan opereren vanaf marineschepen. Het toestel kan tevens gebruikt worden als transporthelikopter boven land of vanaf amfibische transportschepen voor het vervoer van Special Forces, bijvoorbeeld boardingteams die afgezet moeten worden op een vijandig schip. Van dit type zijn er in totaal 19 in dienst van de Nederlandse defensie. Op deze dag werden ze gelukkig ingezet voor de vrede.

Als eerste vertrok Claude met de Cougar naar het hoge Noorden, het Bevrijdingsfestival in Groningen waar hij de spits mocht afbijten. Voorafgaand aan de vlucht was hij hij wel een beetje zenuwachting want hij last van hoogtevrees. Wende vertrok met de ander Cougar even later om het festival in Roermond te openen. De eerste bestemming van Flemming was Den Bosch, de stad waar hij geboren en getogen is. Echt mooi om over mijn geboortestad te vliegen en dan ook nog lekker op zijn kantje zei hij later. Son Mieux eindigde hun drukke dag  op het festival van hun thuisbasis Den Haag, zoals ze zelf zeiden: het toetje van deze dag kan maar op één plaats zijn en dat is het Malieveld. Rond de klok van 22.30u waren de helikopters weer terug op de basis en konden de artiesten, Koninklijke Luchtmacht en de organisatoren van de festivals kijken terug kijken op een mooie Bevrijdingsdag.