Bruinkoolmijn Garzweiler Dld.

geplaatst in: Diversen | 0
Fotoalbum: Bruinkoolmijn Garzweiler

In de Duitse plaats Garzweiler bevindt zich een bruinkoolgroeve waar bruinkool wordt gewonnen in de dagbouw, dat betekent dat de delfstoffen aan de oppervlakte worden afgegraven. Het gebied is ongeveer 25km² groot. De bruinkool wordt afgegraven door enorme graafwielbaggers, een graafmachine met een lange arm en daar een groot wiel met tanden aan gemonteerd dat rond draait. Het gedolven bruinkool gaat vervolgens op een kilometers lange lopende band naar een energiecentrale. Deze machine, de grootste ter wereld kan per etmaal 240.000 ton aan bruinkool afgraven.

Op de foto’s is goed de grootte van de machine te zien, 240m lang en 96m hoog. Bijzonder is dat deze machine tot 2001 in een andere mijn stond maar deze over een afstand van 22km door het landschap, over wegen, spoorwegen, een rivier en weilanden naar zijn huidige plaats is gereden! Inmiddels zijn er verschillende dorpen compleet verdwenen door de afgraving, het dorpje Garzweiler, waar de mijn naar is vernoemd verdween in 1989. De bruinkoolwinning is om meerdere redenen zeer omstreden, zoals gezegd, complete dorpen verdwijnen, het gebruik van bruinkool is zeer vervuilend, het grondwaterpeil zakt in de wijde omgeving omdat er per jaar zo’n miljard kubieke meter water wordt weg gepompt, en niet te vergeten de complete verwoesting van het landschap! In 2030 zal RWE stoppen met het winnen van bruinkool en zal de mijn een meer worden van ongeveer 23km². Hierdoor worden verschillende dorpen gespaard die gepland stonden om te verdwijnen. Een ongelofelijk groot en indrukwekkend gebied om te zien maar met de achterliggende gedachte dat het maar weinig voordelen heeft is het triest dat dit nog bestaat. Ondanks dit toch een keer leuk om dit te zien! Check de foto’s in het fotoalbum,veel kijk plezier!!