Wereldhavendagen 2023

geplaatst in: Luchtvaart, Scheepvaart | 0
Fotoalbum WHD 2023

Zoals elk jaar in september worden er in Rotterdam de wereldhavendagen georganiseerd. Dit evenement trekt elk jaar ongeveer 400.000 bezoekers. Rondom de “Kop van Zuid” en de Erasmusbrug presenteren verschillende¬† bedrijven zich die iets met de Rotterdamse haven te maken hebben, Diverse schepen, groot en klein liggen afgemeerd aan de kades of doen mee aan demonstraties op het water. Ook de Koninklijke Marine is present met enkele schepen die ook te bezoeken zijn. Het havenbedrijf, de kustwacht en de Koninklijke Marine verzorgen o.a. de demo’s op het water.

In het havengebied zelf zijn een groot aantal bedrijven te bezoeken met georganiseerde excursies, zo zijn diverse containerterminals te bezoeken, SIF, waar fundatiebuizen gemaakt worden voor de windmolenindustrie, een jachtwerf waar de mooiste luxe jachten worden gebouwd maar ook de scheepswerf van Damen waar onderhoud en reparatie gedaan wordt aan diverse schepen. Een mooie kans om dit allemaal van dichtbij te zien omdat deze bedrijven normaal gesproken niet open zijn voor publiek. De honderden vrijwilligers, veelal mensen die zelf in de haven hebben gewerkt, of nog steeds weten de mensen te boeien met hun eindeloze kennis van de haven. Op zaterdag bezochten we de wereldhavendagen en gingen mee met een excursie naar de ECT containerterminal. Een gigantisch complex op de 2e Maasvlakte waar duizenden containers per dag hun weg vinden naar alle mogelijke plaatsen in en buiten Europa. In 2021 verbak de Rotterdamse haven het Europese record met het de aankomst van de 15 miljoenste container in een jaar. Een echte aanrader voor wie dit interessant lijkt. De automatische kranen, waar geen mensen meer opzitten en bediend worden vanaf kantoor zijn geen zeldzaamheid meer in de haven. Dan zijner ook nog de AGV’s (Automated Guided Vehichle) op deze zelfrijdende voertuigen zit geen mens meer op, door lussen op de kade weet het voertuig waar het zich bevind en ook waar de andere voertuigen zijn zodat botsingen worden voorkomen.

Na de middag hebben we een leuk plaatsje opgezocht voor de verschillende demo’s op het water waarbij we voornamelijk kwamen voor het vliegend gedeelte zoals je op de foto’s kunt zien. Ook heb ik enkele foto’s bijgevoegd van het bezoek aan de containerterminal waar we o.a. bovenop een containerkraan zijn geweest. Zeer indrukwekkend hoe de kraanmachinist zijn werk doet, voor de oplettende lezer, op deze kraan zat nog wel een mens.

Voor meer info over de wereldhavendagen kijk dan even op de volgende site:https://wereldhavendagen.nl/ leuk voor een dagje uit.

Geniet van de foto’s en misschien tot ziens op de wereldhavendagen!!