Port Defender april 2023

geplaatst in: Luchtvaart | 0

(Bron:Defensie.nl)

Een gekaapt Noors schip en terroristen die honderdtallen passagiers gijzelen op een ferry op de Noordzee. Tel daarbij op een vermoedelijke aanslag op een gas-terminal op de Tweede Maasvlakte. Een ecologische ramp dreigt. Het is een greep uit de ellende waar alle deelnemende partijen mee te maken kregen tijdens Port Defender 2023. De Rotterdamse haven was het decor van deze jaarlijkse oefening. 

Port Defender is vooral bedoeld om de samenwerking tussen verschillende veiligheidsdiensten te trainen. En dat gebeurde. Gezamenlijk traden ze op tegen grootschalige terroristische acties.

Die beginnen met de kaping van een bevoorradingsschip uit Noorwegen door een terreurorganisatie. Na interventie van operators van de speciale marinierseenheid NLMARSOF blijkt ook de Rotterdamse haven een mogelijk doelwit. Er is een dreiging die iets te maken heeft met de gas-terminal. Eenheden van de landmacht moeten dit object helpen beveiligen. In het havengebied volgt het ene na het andere incident. Er is gedoe met een tankwagen, dan weer bij verschillende gebouwen en ook in de terminal zelf. Uiteindelijk grijpt de Dienst Speciale Interventies meerdere malen in.

Levensbedreigend

In deze uren van chaos kapen terroristen ook nog eens een ferry op de Noordzee tussen IJmuiden en het Verenigd Koninkrijk. Voor de gegijzelden is de situatie levensbedreigend. Om de ramp nog groter te maken, vliegt een gestolen Cessna vliegtuig richting kritieke infrastructuur aan de Zuid-Hollandse kust. Voor het gealarmeerde luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën is het vliegtuigje echter geen partij. Het marineschip schakelt het toestel dan ook uit na meermaals gewaarschuwd te hebben.

Na lang en vruchteloos onderhandelen met de terroristen op de ferry grijpen de mariniers wederom in, zowel via de lucht als over het water. Kopstukken van de kapers proberen nog te ontsnappen met een snelle boot, maar een schutter aan boord van een helikopter weet dat te voorkomen. De terroristen worden ingerekend.

Eigen vaardigheden

Niet alleen Defensie had de handen vol tijdens Port Defender. Dat gold ook voor onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Kustwacht en de Politie Landelijke eenheid. De verschillende spelers beoefenden naast de onderlinge samenwerking eveneens hun eigen vaardigheden.

(Bron:Defensie.nl)