Korps Mariniers Basis Helikopter Training 09-03-22

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Basis Helikopter Training

Op woensdag 9 maart, een zonovergoten dag, kwam er een groep in opleiding van het Korps Mariniers de Basis Helikopter Training doen op de Oirschotse heide. Ze zijn gestart met de opleiding op 30 augustus met ongeveer 135 man waarvan er nu nog 50 over zijn. Hierbij nog een aantal instromers bij geteld zitten ze nu met een totaal van ongeveer 72 man. Nog ongeveer 6 weken en dan zijn deze mannen inzetbaar waar ook ter wereld. Nadat deze groep op maandag theorieles had over deze oefening, op dinsdag praktijk in een dummy Chinook was er op deze dag het echte werk: Een Chinook helikopter, gestationeerd op de vliegbasis Gilze-Rijen kwam voor deze gelegenheid vanaf de vliegbasis naar de Oirschotse heide om het in en uitstappen te oefenen.

Deze heli van het Defensie Helikopter Commando kan 57 volledig bepakte militairen vervoeren die via de beweegbare achterklep snel kunnen in en uitstappen. Dit werkpaard kan tevens onder de romp, door middel van 3 haken, ook een externe lading van totaal bijna 13.000kilo meenemen. Dat ging deze dag niet gebeuren maar niet minder spectaculair voor de mannen was het wachten op de heli en zijn zandstorm. Er werd geland op een zandvlakte en door de enorme downwash van de heli werd er enorm veel zand opgestuwd wat ze waarschijnlijk nog lang hebben terug gevonden!! Diverse oefeningen werden gedaan zowel het tactisch in en uitstappen, oftewel onder dreiging van de vijand. Tijdens de vlucht ook een crashlanding oefenen zodat men weet wat te doen als de heli een nood/crash landing moet maken. Ook het uit de heli stappen terwijl deze 2 meter boven de grond hing kwam aan de orde. Nadat elke groep 4 keer een oefening had gedaan was het klaar voor deze dag. De laatste vluchtjes van elke groep zullen ze niet snel vergeten,de piloot had er zin in en liet even zien wat hij met de heli kon, een enorme gave ervaring voor die mannen die ze niet snel zullen vergeten. Als kers op de taart vroeg de piloot of ze misschien een groepsfoto wilde maken,aangezien ik al een tijdje tussen die mannen rond liep kwam er iemand aan mij vragen of ik die wilde maken. Geen probleem natuurlijk,het resultaat zie je in het fotoalbum. Dank gaat uit naar het kader van deze opleidingsgroep voor deze gave dag en fotomomenten, hopelijk¬† tot snel en geniet van de foto’s!