Galileo SAR meet vliegbasis Koksijde

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Album: Galileo SAR meet

Van 27 september tot 1 oktober vondt op de vliegbasis van Koksijde de internationale Galileo search-and-rescue meeting 2021 plaats. Met een deelname van 13 helikopters en 100 bemanningsleden uit 13 Europese landen wordt het de grootste SAR-meet ooit. De organisatie van deze editie verloopt in nauwe samenwerking met Galileo, het Global Positioning System van de Europese Unie.

De internationale search-and-rescue meeting is een oefening waarbij SAR-teams hun opdrachten, middelen, trainingen en procedures aan elkaar voorstellen. Het doel van de oefening is om van elkaars ervaringen te leren zodat reddingsopdrachten nog efficiënter, veiliger en sneller uitgevoerd kunnen worden.

De oefening bestaat uit 3 grote delen; een symposium waarbij middelen en procedures aan elkaar voorgesteld worden, een vliegproef waarbij de skills zoals precisie, snelheid en behendigheid van de volledige crew op de proef gesteld worden en een sportproef waarbij de onderlinge samenwerking van de crew van primordiaal belang is. Aan het einde van de oefening mag het beste team de felbegeerde SAR-meet trofee in ontvangst nemen.

Galileo is het Global Positioning System van de Europese Unie, gericht op onafhankelijkheid en autonomie op het gebied van navigatie- en timingoplossingen vanuit de ruimte. Sinds de verklaring van de eerste diensten in 2016 heeft Galileo plaatsbepalings- en tijdbepalingsdiensten geleverd aan bijna 3 miljard gebruikers.

Door de Galileo SAR Meet 2021 te ondersteunen, hernieuwt en bevestigt de Europesie Unie haar engagement om operationele opsporings- en reddingsploegen op te nemen in de definitie van de service-evoluties, om de functies te leveren die ze nodig hebben om hun missies op de veiligste en meest efficiënte manier uit te voeren.

Het 40ste smaldeel organiseerde al meerdere malen de SAR-meet. De laatste dateert van oktober 2016. De transitie van de Sea King reddingshelikopter naar de zeer performante en ultramoderne NH90 NFH evenals de covid-19 pandemie zorgden voor een pauze.

De 2021 editie mag rekenen op een zeer gevarieerde en belangrijke internationale deelname van reddingsteams. Zo mag het 40ste smaldeel teams uit België, Nederland, Duitsland, Italië, Noorwegen, Finland, Groot-Brittannië, Cyprus, de Tsjechische Republiek, Griekenland, Zweden, Frankrijk en Slovenië verwelkomen.

Check de link bovenaan de tekst voor alle foto’s,veel kijk plezier!!

Bron:Belgian Defence