Oefening Helocasting KCT

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Oefening Helocasting

Op Goede Vrijdag 2 april werd er door het Korps Commando Troepen een oefening Helocasting gehouden op een locatie zoals defensie hem mooi omschrijft: Undisclosed location, oftewel een geheime locatie! Helocasting wordt gebruikt om troepen af te leveren op moeilijk bereikbare locaties. De heli gaat, eenmaal aangekomen bij de dropzone, laag boven het wateroppervlak vliegen zodat de troepen uit de heli kunnen springen. De troepen kunnen vervolgens naar het doel zwemmen of varen.

Via een tipje kwam ik achter de locatie en omdat ik toch al onderweg was naar de het laagvlieggebied bij Oirschot was de keuze snel gemaakt om toch maar even door te rijden naar deze locatie. Bij aankomst was de eerste sessie al klaar maar snel genoeg kwam de Cougar van 300 squadron, gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen, weer op de radar en kwam onze kant op. Na een verkenningsrondje landde de heli aan de overkant van het water op de dijk waar de troepen aan boord gingen. Aangezien de oefening op openbaar water werd gehouden bewaakten 2 rubberboten de vaarweg zodat er tijdens de oefening geen schepen door het gebied konden varen. Nadat de vaarweg veilig was bevonden kon de eerste dropping van start. De heli gaar laag boven het water hangen en aan beide kanten sprongen de stoere mannen uit de heli. Zoals te zien op de foto’s hadden ze een behoorlijke uitrusting bij waaronder hun wapen en een zware rugzak. Dit alles werd een keer of 10 gedaan en de bemanning van de Cougar sloot de dag af met een mooie low pass! Weer een nieuwe ervaring rijker ging ik tevreden naar huis. Klik even op de blauwe knop bovenaan de tekst voor de foto’s. Veel kijkplezier!!!!