Oefening Luchtmobiele Brigade Weerterheide 24-03-21

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Oefening Luchtmobiele Brigade

Op dinsdag 23 en woensdag 24 maart werd er een oefening gehouden door de 11 Luchtmobiele Brigade (LMB) in samenwerking met het Defensie Helikopter Commando (DHC) op de Weerterheide. De 11 LMB is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid Deze eenheid is in korte tijd wereldwijd inzetbaar. De ondersteuning werd deze keer geleverd door een Chinook transport helikopter van 298 squadron, afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen. 

Nadat ik op dinsdag enkele kilometers achter de helikopter aan was gerend en hem tot 2 keer toe net miste tijdens landing en take-off kwam ik op de oefenlocatie aan waar de heli net opgestegen was. Hier kreeg ik van daar nog aanwezige militairen van de LMB te horen dat de oefening ten einde was ,helaas. Het goede nieuws was dat deze oefening ook de volgende dag gehouden zou worden op de dezelfde locatie. Op woensdag dus terug, fiets mee en nu via een andere route naar de oefenzone. De mannen van de LMB moesten lachen toen ze mij aan zagen komen “fietsen” Volgende keer beter een andere fiets nemen zeiden ze. Na overleg met de verantwoordelijke militair over het gebied een mooie plaats uitgezocht om wat leuke foto’s te maken. Na enige tijd was de Chinook te horen en en enkele ogenblikken later kwam hij over de boomtoppen scherend naar de de oefenlocatie. Hier lagen 6 pakketten met voorraden voor de gevechtseenheden in het voorterrein. Er werden per keer 2 pakketten onder de Chinook gehangen en de heli kwam dus meerdere keren terug. Ook een klein terreinvoertuig en een loader gingen eronder en ook deze gingen zonder problemen de lucht in. Dit alles gaat onder leiding van de 2 loadmasters aan boord van de Chinook want zodra ze bij het pick-up point komen is de kans groot dat het zicht op de grond word verstoord door opstuivend zand, een zogenaamde “brown-out”. De loadmaster ligt op zijn buik in de heli en geeft aanwijzingen via de intercom aan de piloot wat hij moet doen, de piloot is in deze situatie volledig afhankelijk van de loadmaster. Deze dag bleek de crew zeer ervaren omdat alles heel soepel ging. Volgens de militairen ter plaatse was het de bedoeling was dat de heli tussendoor naar Gilze-Rijen terug zou gaan om te tanken maar omdat alles heel soepel en snel ging was dit niet nodig. Na 1,5 uur was de actie voorbij en heb ik weer diverse mooie foto’s weten te maken. Check de foto’s in het album hierboven, veel kijkplezier!!