Frisian Lightning II Volkel

geplaatst in: Natuur | 0
Foto's F-35 Volkel

Vliegers en grondpersoneel van het Leeuwarder F-35-squadron trainen vanaf maandag 9 november vanaf Vliegbasis Volkel. Het gaat om een zogeheten verplaatsingsoefening, die tot en met vrijdag 20 november duurt. Oefening Frisian Lightning II is onderdeel van een groter plan. Daarin kijkt de luchtmacht of het squadron in korte tijd voldoende mensen en middelen op de mat kan leggen. Het moet een eenheid van 4 F-35’s inclusief personeel en materieel waar ook ter wereld kunnen inzetten. Dat is de  zogeheten Initial Operational Capability die eind 2021 een feit moet zijn.

Bij oefening Frisian Lightning I werd eerder al getest met het inpakken en verzend gereed maken van gronduitrusting en reserveonderdelen. De ervaringen uit die test worden toegepast in de verplaatsing naar Volkel.

Tijdens de oefening wordt rekening gehouden met COVID-19. De eenheid traint op vaste locaties op Volkel. Bovendien werkt het team zoveel mogelijk gescheiden van het personeel in Volkel. Contact met derden wordt beperkt en de militairen dragen waar nodig gezichtsmaskers.

In dezelfde periode vliegen jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in de avonduren in het militaire vlieggebied boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Zij doen van 2 november tot en met 11 december tests met onder meer nachtzichtapparatuur.

Bron: Defensie.nl