Helikopteroefening APROC 2018

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Album:APROC 2018

APROC 23-05-18/06-06-18

In de periode van 23 mei t/m 6 juni werd de helikopteroefening Air Centric Personnel Recovery Operatives Course (APROC) gehouden. Helikopters en (jacht)vliegtuigen van verschillende type’s uit 10 landen vlogen hun missies vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen. Hun doel was om vliegtuigbemanningen, die met hun vliegtuig achter vijandelijk gebied terecht gekomen zijn en hulp nodig hebben, te bevrijden .De locaties waar geoefend werdt lagen verspreid door Nederland en België. Ook in de regio Weert vonden de oefeningen plaats.

Hiervoor maar eens 2 middagen voor ingepland om te kijken waar de actie zou plaats vinden. De locaties waren wel ongeveer bekend maar precies wisten we het niet. Op de eerste middag was het zoeken naar militairen op de hei die er mogelijk iets mee te maken hadden. Na even gezocht te hebben liepen er enkele militairen op de Weerterheide, hier wat info ingewonnen en het bleek dat we op de juiste locatie waren. We waren ruim op tijd en met de medewerking van de terreinbeheerder een goede plaats opgezocht om foto’s te maken. De landingszone van de heli’s was op een goede afstand. Na even gewacht te hebben verscheen de eerste 2 heli’s,2 Tjechische Hinds. Deze zorgen ervoor dat het gebied veilig gesteld wordt  zodat de transporthelikopters veilig kunnen landen en op hun beurt weer troepen af kunnen zetten die de omgeving bewaken waar de piloot zich bevindt. Verder naar boven vliegen ook nog eens diverse jachtvliegtuigen die het luchtruim bewaken. Snel daarna kwamen, zoals gezegd, de transporthelikopters, een Zweedse Black Hawk en een Italiaanse Merlin, de zogenaamde extraction force afzetten om de piloot te ontzetten. Meteen nadat de extraction force de helikopters uit waren vertrokken de heli’s weer om op veilige afstand te wachten totdat de piloot uit zijn benarde positie was bevrijd. Nadat het gebied veilig was gesteld en de piloot gevonden kwamen de 2 heli’s weer terug om iedereen op te pikken. De 2e middag verliep iets anders, 2 Nederlandse Apaches zorgden voor de beveiliging en kwamen diverse keren vrij laag over ons heen vliegen. Nu waren het een Franse NH-90 en een Engels Merlin die helaas maar één keer hun wielen aan de grond zetten om de piloot op te pikken. Waarschijnlijk een ander scenario als de dag ervoor. Al met al toch weer 2 leuke dagen in goed gezelschap mogen beleven. Mede doordat we in goed overleg met de plaatselijke militairen een goede positie konden vinden en zodoende niet de oefening in gevaar brachten. Klik even op het blauwe knopje bovenaan de tekst om de foto’s te bekijken en laat gerust een reactie achter!