Bevrijdingsvluchten 5 mei

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Album Bevrijdingsvluchten

Elk jaar verzorgt het ministerie van Defensie, partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, op Bevrijdingsdag het vervoer van verschillende artiesten naar de diverse bevrijdingsfestivals. Het vervoer word gedaan met 3 helikopters. Op zaterdag 5 mei was ik aanwezig bij het vertrek van de helikopters vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De artiesten (de zogenaamde Ambassadeurs van de Vrijheid) die gingen vliegen waren deze keer: Ronnie Flex, Fedde Le Grand en de band MY BABY. Iedere artiest krijgt een “eigen” helikopter toegewezen waarmee ze naar de diverse festivals in Nederland worden gevlogen. Ronnie Flex kwam op zevenjarige leeftijd voor het eerst in aanraking met de geschiedenis van de oorlog. Een vriendje van hem vertelde daarover en de rapper raakte meteen geïnteresseerd en kocht een boek met dagboeken van verschillende mensen waaronder Anne Frank. Sinds anderhalf jaar heeft hij een tatoeage van haar op zijn linker bovenarm. “Eerlijk gezegd vindt ik het wel spannend om met de helikopter mee te gaan”aldus Ronnie! De opa en oma van de wereldberoemde DJ Fedde Le Grand zaten beide in het verzet in Arnhem. Zijn opa verloor bijna al zijn vrienden in de oorlog. 4 mei betekent voor de DJ, stilstaan bij het idee dat het zo heeft kunnen ontsporen. Omdat de geschiedenis zich helaas vaak herhaalt. Zangeres Cato van Dijck verteld over hun bezoek aan een grensovergang en een kamp in Servië. Hier zaten vluchtelingen “gevangen” die niet verder Europa in mochten.

Er stonden 5 helikopters klaar in het zonnetje op het platform, 3 Cougars,gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen en 2 NH-90’s die normaal gestationeerd staan op Marine vliegkamp de Kooy in Den Helder. Van deze 5 gingen er 3 vliegen,2 Cougars en 1 NH-90. Mocht er onverhoopt een defect optreden bij één van de heli’s er altijd een reserve helikopter beschikbaar. Vandaag was alles perfect in orde dus rond 10.30 vertrokken de eerste heli’s richting het noorden. Beide NH-90’s vertrokken meteen na elkaar,ééntje terug naar de Kooy en de ander naar de bevrijdingsfestivals in het noorden.

Voor meer info betreffend 4/5/mei of de bevrijdingsfestivals kijk dan op https://www.4en5mei.nl/ of op https://www.bevrijdingsfestivals.nl/