KDC-10 vlucht met de F-35

geplaatst in: Luchtvaart | 0
Album: KDC-10 vlucht met de F-35

 

Zoals jullie allemaal wel weten kwamen op 23 mei 2016 de eerste twee F-35’s aan op vliegbasis  Leeuwarden voor een kennismaking met het Nederlandse publiek. In deze drie weken vonden de zogenaamde belevingsvluchten plaats om het geluid te vergelijken met de F-16. Ook werden tijdens een rondvlucht typische Nederlandse bezienswaardigheden en luchtmachtbasissen gefotografeerd in combinatie met de F-35. Zoals te lezen in het andere artikeltje van mij kwam ik tijdens mijn vorige vlucht een oude bekende tegen die nu op de vliegbasis Leeuwarden werkt. Een paar dagen na de aankomst van de nieuwste aanwinsten van de KLu kreeg ik een filmpje van hem doorgestuurd, hij stond er met zijn neus bovenop! Hij vertelde mij dat hij over een paar dagen een “tour” kreeg rondom de F-35, waarop ik natuurlijk vroeg of er iets te regelen viel. Helaas kon hij niets regelen maar kijk even op internet zei hij. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb toen een mailadres gevonden en hier op goed geluk, op zondag, een verzoekje ingediend om bij de “tour” aanwezig te kunnen zijn. Op maandagmorgen kreeg ik een berichtje terug dat er nog wel een plaatsje over was en dat mijn naam genoteerd stond, gaaf, al wist ik toen nog niet wat het precies in zou houden. Snel even vrij gevraagd, dat was geen probleem. Dinsdag eind van de middag kreeg ik een mailtje met “meldingsinstructies voor de KDC 10 vlucht”! WOW!!! Wat een geluk.

 

De volgende morgen moest iedereen zich melden bij het Basis Informatie Centrum. Allereerst kregen we een presentatie van enkele heren van de fabriek van Lockheed Martin. Daarna kwam Kolonel Bert de Smit, één van de piloten die de F-35 heeft overgevlogen vanuit Amerika, hoogstpersoonlijk ook nog wat vertellen over de nieuwste aanwinst en was er de gelegenheid om vragen te stellen. Na deze presentaties vertrokken we naar de KDC-10, die deze morgen vanaf Luxemburg was komen vliegen. Hij was daar tijdelijk gestationeerd omdat de baan op Eindhoven opnieuw geasfalteerd werd. De T-264 stond geparkeerd op de kop van baan 27. Vlakbij de kist moesten we uit de bus maar mochten nog niet naar de kist toe. Iedereen stond al klaar om naar het vliegtuig te sprinten om het beste plaatsje te bemachtigen in de tanker. Helaas verliep dit plan anders dan gedacht. Eenmaal binnen werd iedereen verzocht om zo ver mogelijk naar voren te gaan zitten. Helaas, maar goed, ik zat er weer in en naar later bleek geen enkel probleem dat ik vrij vooraan zat. Ik zat aan de linkerzijde van het vliegtuig, dit is de zijde waar de kisten gaan hangen voordat ze gaan tanken.

 

Rond 13.45 gingen we take-off van baan 05 en een kwartiertje later hingen we al in de track. De kisten die kwamen tanken waren iets vertraagd maar na een kwartiertje wachten kwam de F-002 in zicht. Deze verdween jammer genoeg al snel genoeg achter de tanker maar dit kwam later ruimschoots goed.

 

Hierna volgden  twee F-16’s, de J-642 en J-015. Deze twee hebben ongeveer 20 minuten aan de vleugel gehangen en dus had ik ruim de tijd om deze op de plaat te zetten. Ondertussen kwam de F-35 weer in het zicht aan de rechterzijde van de tanker met naast hem de J-642. Inmiddels liep iedereen van links naar recht door de kist dus toen ook maar een plaatsje gezocht om de F-35 en F-16 samen op de plaat te zetten. Op een gegeven moment vertrok de J-642 en hing alleen de F-002 aan de rechterzijde naast ons. Deze ook in alle mogelijke posities kunnen fotograferen. Aan de linkerzijde verscheen een derde F-16, de J-006 en de vierde hing opeens aan de rechtervleugel bij de F-35. Lekker druk en ze bleven ook lekker lang hangen. Normaliter vertrekken de kisten na het tanken meteen maar de F-35 liet zich van zijn beste kant zien, hij ging zelfs een keer terug naar de andere kant van de tanker. Na hier nog een tijdje gevlogen te hebben en ik de nodige foto’s had gemaakt maakte hij een mooi break away zodat hij nog lekker van onder te fotograferen was. Na het vertrek van de F-35 zette de T-264 meteen koers richting vliegbasis Leeuwarden om daar rond 15.00 zijn wielen weer aan de grond te zetten. Later die week een foto opgestuurd naar de NOS die mij al snel opbelden voor wat meer info. Deze foto heeft toen 24 uur op de site van de NOS gestaan bij “nieuws in beeld” dat zijn tien foto’s van over de hele wereld, leuk om je eigen foto daar tussen te zien staan.Wederom een heel erg vette ervaring rijker!!